A Google 4,3 millió weboldalt büntetett meg tavaly


 webvac.hu    09 máj 2016 : 05:49
 Nincs    Google

googlenews.jpg


A Google kiadta a 2015-ös évre szóló webspam jelentését. Közel félmillió feljelentést is kaptak az elmúlt évben.

Büntetés, egyenként ellenőrizve

A Google tegnap kiadott közleménye szerint a 2015-ös évben összesen 4,3 millió weboldalt sújtottak manuális büntetéssel. Ez azért óriási szám, mert a manuális büntetések során a weboldal átfut egy emberi ellenőrző személyen is, aki dönt a weboldal büntetéséről, majd erről a weboldal tulajdonost e-mailben értesítik is.

Ez tehát óriási kapacitást igényel a keresőcég részéről. A közleményben az is szerepel, hogy 33%-kal növekedett a felülvizsgálati kérelmek száma. Ha egy weboldal manuális büntetést kap lehetősége van a hibát helyrehozni és kérni a büntetés eltávolítását. Ez szintén igényel egy emberi ellenőrzést.

A weboldalak több okból is kaphatnak manuális büntetést. A leggyakoribb ok, hogy a weboldalak szövege nagyon gyenge minőségű, vagy máshonnan másolt tartalom. Szintén büntetést eredményezhet, ha a weboldal  linkeket vásárol, és így próbálja meg helyezését javítani a Google keresőjében.

Az a weboldal, amely büntetést kap hátrasorolódik a Google találati listáján, és kevesebb forgalmat kap a keresőből.

Új algoritmikus büntetések

A Google közleményéből az is kiderül, hogy a tavalyi évben bevezettek egy új algoritmust, amelynek az volt a célja, hogy a feltört, és nem odavaló tartalommal ellátott weboldalakat, azaz webspamet eltávolítsák a Google keresőjéből. Ez automatikus büntetés, azaz egy algoritmus értékeli a weboldalakat, és amelyiket spamnek értékeli, azt hátrasorolja a Google keresőjében.

Működik a feljelentés

A Google nem csak maga keresi a spam weboldalakat, hanem számíthat a felhasználók bejelentéseire is. A tavalyi évben több mint 400 ezer feljelentés érkezett a Googlehoz, ahol a felhasználók a webspamet jelezték a keresőóriásnak. Ezek 80 százaléka valóban spamnek minősült és 65 százaléka ellen a Google büntetést is kirótt.

A közleményben a Google megköszöni a felhasználóknak, hogy segítenek a webet spam mentessé tenni.

A hazai helyzet

Idehaza a manuális büntetések igen ritkák, de nem példa nélküliek. A manuális büntetések előnye az, hogy a hazai webmesterek értesülnek róla, és az okairól, és megpróbálhatják a hibákat helyrehozni.

A magyarországi weboldalak számára elsősorban azonban nem a manuális, hanem az automata büntetések jelentik a fő problémát. Ezek az algoritmusok jellemzően világszerte aktívak, és így a hazai weboldalakat is érintik. Legtöbbször a gyenge minőségű weboldalak sorolódnak hátrébb, de gyakran a természetellenes linkek is büntetést eredményezhetnek.

Az ilyen büntetésekről a weboldaltulajdonosok nem kapnak értesítést és gyakran nincsenek is tisztában azzal, hogy miért csökkent weboldaluk forgalma. Egy-egy büntetés, akár egyetlen weboldal esetén is több tízmilliós bevételkiesést eredményezhet.

A két legrettegettebb algoritmus idehaza a Pingvin algoritmus, és a Panda algoritmus, de az elmúlt időszakban a Fantom algoritmus is sok áldozatot szedett.